Marttojen Ekokoti-opintoaineistosta löydät taustatietoa valintojesi tueksi ja linkkejä tiedon lähteille. Voit opiskella itsenäisesti, yhdessä perheen kanssa tai perustaa oman Ekokotitiimin. 

Testaa Kodin elämäntapa-arviolla  asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja ostotapoihin liittyvät kulutustottumuksesi. Mitä lähempänä pisteesi ovat maksimipisteitä, sen parempi tulos. 

Marttojen ekokoti kannustaa sanoista tekoihin. Ekokodissa edetään pienin askelin kohti ympäristöystävällistä kotia, kestävävämpää elämäntapaa ja yhteiskuntaa. Linkeistä löydät tietoa valintojesi tueksi.

Ekokoti ei anna yhtä ja ainoaa toimintamallia vaan herättää ajatuksia. Ekokoti antaa vinkkejä, miten asumisen, mökkeilyn, liikkumisen, ruoan ja ostostapojen ympäristökuormitusta voi vähentää.

Lähdet liikkeelle omasta tilanteestasi ja teet juuri itsellesi ja omaan elämäntilanteeseesi sopivia muutoksia. Huomaat pian, että pieniltä tuntuvilla muutoksilla saat aikaan suuria ja konkreettisia vaikutuksia. Tunnet, että osaat, toimit ja vaikutat ympäristöösi. 

Asuminen

Asumisen ympäristökuormitus  syntyy mm. energian ja veden käytöstä, siivouksesta ja  jätehuollosta. Pienetkin muutokset keventävät kuormitusta ilman että asumismukavuudesta tarvitsee yhtään tinkiä. 

Liikenne

Etätyöpäivä kerran viikossa, polkupyörällä lähikauppaan ja kimppakyydillä treeneihin? Liikenne tuottaa viidenneksen Suomen kaikista hiilidioksidipäästöistä. Siksi on tärkeää miettiä, miten päästöjä voi omalta osaltaan vähentää ja miten tehdä tietoisia omaan elämäntilanteeseen sopivia valintoja niin työmatkoilla kuin vapaa-aikanakin.

Ruoka

Ruoka on aihe, josta jokaisella on oma henkilökohtainen mielipide. Syömistä on vaikea vähentää, mutta sillä, mitä suuhumme laitamme, voimme vaikuttaa sekä omaan että ympäristön hyvinvointiin. Ekokoti antaa eväitä omiin ruokavalintoihin, ruokatuotannosta säilytyksen ja ruoanvalmistuksen kautta ruokajätteeseen.

Ostostavat

Ostaako uutta vai korjatako ja kierrättää? Ostotottumuksemme muokkaavat maailmaa, valintamme vaikuttavat ja ohjaavat kauppaa ja teollisuutta. Ekokodissa pohditaan omia kulutustottumuksia ja ostosvalintoja ympäristön kannalta ja annetaan vinkkejä ympäristöystävällisiin valintoihin. 

Kotivara

Kun myrsky sotkee arjen rutiinit tai osottamaton sairastuminen estää kauppamatkan, kotivara turvaa viikon ruoat. Ekokodista löydät tietoa, mitä hankit ruokakaappiin, miten varaudut sähkökatkoksiin ja miten toimit, kun pakastin on sulamassa.

Siirry Ekokoti-sivustolle

Marttojen Ekokoti-opintoaineisto on Moodle-opintoalustalla, jonne pääset kirjautumalla vierailijaksi.

Siirry Ekokoti-sivustolle